Mišel Barč-Hekli (©Reuters)
Mišel Barč-Hekli (©Reuters)

Skener Amerikanki: Barč-Hekli prva zvezda, Andrea Druz šalje projektile, nema mesta za Kimberli Hil

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.08.21. | 22:18

Odbojkašice Srbija imaće u petak (06.00) za rivala u polufinalu Olimpijskih igara snažnu selekciju sa prekaljenim igračicama koje predvodi selektor Karč Kiralji

Srbija na SAD u polufinalu olimpijskog turnira za odbojkašice u Tokiju (petak, 06.00). Svak čast Brazilkama, velikom iznenađenju Južnoj Koreji, ali ovaj meč mogao bi da bude "finale pre finala". Pobednik prvog duela imaće velike šanse da nasledi Kinu na olimpijskom tronu. Sudar velesile, dvostrukog uzastopnog šampiona Evrope, prvaka sveta iz Japana 2018. godine i olimpijskog vicešampiona iz Rija protiv dominantne selekcije u Ligi nacija, trostrukog osvajača ovog takmičenja pod pokroviteljstvom FIVB-a.

Šanse su 50-50. I kvote u kladionici Mozzart jasno govore da nema favorita (na Srbiju 1,90, a na SAD 1,80). Biće to repriza polufinala sa Olimpijskih igara u Riju pre pet godina. Tada je naša selekcija posle dva sata paklene odbojke slavila posle pet setova (u taj-brejku 15:13, posle preokreta u finišu, Amerikanke vodile sa 11:8).

Izabrane vesti

U odnosu na tu utakmicu, Zoran Terzić je u Tokio poveo šest odbojkašica iz Rija, a Karč Kiralji četiri. Ni Srbija ni Sjedinjene Američke Države nisu izgubile ni set u četvrtfinalu. Naša selekcija je u reprizi finala Svetskog prvenstva iz Jokohama 2018. godine razbila Italiju, dok su Amerikanke imale lakši posao protiv Dominikanske Republike.

"Teška utakmica nas čeka. Oni su prva selekcija na FIVB listi, sigurno jedna od najboljih ekipa na svetu. Imaju roster od 12 igrača koji su potpuno svi isti, ali potpuno. To nikada u odbojci nisam video. Da imaju četiri identična primača, dva ista dizača, dva ista korektora, tri ista srednjaka u smislu kvaliteta. Biće teško da se pobedi, ali pobeđivali smo ih. Tako da imamo šansu, videćemo na koji način, kako i da li ćemo je iskoristiti. Videćemo koliko smo sposobni da igramo protiv ovako jake ekipe", rekao je zlatni selektor Srbije Zoran Terzić posle fantastične igre protiv selekcije s Apenina u četvrtfinalu.

06.00: (1,90) Srbija – SAD (1,80)

Ko su nosioci igre SAD-a? Selektor je Karč Kiralji koji je već devet godina na kormilu reprezentacije. Odsustvo korektorke Džordan Tompson i tehničarke Džordin Polter nije se osetilo protiv Dominikane. One su se povredile u grupnoj fazi i neizvesne su za duel sa Srbijom. Reči našeg selektora o 12 igračica sličnog kvaliteta potvrdile su se u četvrtfinalu u Tokiju. Zamena za Džordan Tompson, Andrea Druz bila je fantastična. Sa 21 poenom je bila najefikasnija odbojkašica meča. Radi se o MVP Lige nacija 2019. godine. Poslednje dve godine brani boje najboljeg tima u Japanu, JT Marvelusa.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE SRBIJA DA BUDE OLIMPIJSKI ŠAMPION JE 4,00.

Umesto Džordin Polter igru je organizovala Miša Henkok, odbojkašica italijanskog vicešampiona Novare. Najbolja igračica Amerikanki poslednjih godina je sjajni primač servisa turskog velikana Vakifbanka, Mišel Barč-Hekli. Iskusna Amerikanka je sa Novarom bila šampion Evrope 2019. godine, a posle sezone u Kini, vratila se na Stari kontinent u redove čete italijanskog stručnjaka Đovanija Gvidetija.

U startnoj postavi Ameirikanki su dve prekaljene odbojkašice koje su bile nosioci igre i pre pet godina u Rio de Žaneiru – veteranke Džordan Larson i Foluke Akinradevo. Nekadašnji primač servisa Dinama iz Kazanja i Ezačibašija poslednje dve godine igra za kineski Šangaj. Akinradevo, srednji bloker nigerijskog porekla, sada je dodala na prezime muževljevo Gunderson. Osvojila je zlato na Svetskom prvenstvu 2014. godine, a poslednjih sezona igra za japanski Hisamitsu Springs.

Startnu postavu Amerikanki kompletira srednji bloker Haleg Vašington, jedna od mlađih talasa selekcije SAD. Ona je već četiri godine u Italiji. Posle Ravene branila je boje Breše i Busto Arsizija, a od prošle godine je odbojkašica italijanskog vicešampiona Novare. Libero u Tokiju je Džastin Vong Orantis koja brani boje nemačkog Vizbadena.

Videćemo da li će rovite Tompson i Polter moći da se vrate na teren ili će Kiralji da se drži krilatice da "tim koji dobija se ne menja".

Koliko su Amerikanke jake govori podatak da je legendarna Kimberli Hil, odbojkašica šampiona Evrope Koneljana, nekadašnja igračica Novare i Vakibanke, u drugom planu. Protiv Dominikanske Republike dobijala je šansu na kašičicu. Rezerva u Tokiju je i Kelsi Robinson, primač servisa Fenerbahčea.

I Srbija i SAD imaju po poraz u Tokiju. Brazilke su uspele da pobede našu selekcju sa 3:1, dok je četa Karča Kiralija poražena ubedljivo od Rusije sa maksimalnim rezultatom.

Poslednjih godina Amerikanke imaju više uspeha protiv naše reprezentacije. SAD imaju četiri vezane pobede protiv Srbije. Poslednji put su se sastale poslednjeg dana maja ove godine u Ligi nacija. Naša selekcija je poražena sa 3:0, ali treba istaći da je to bio naš drugi tim.

OLIMPIJSKE IGRE, ODBOJKAŠICE – POLUFINALE

Petak

06.00: (1,90) Srbija – SAD (1,80)

14.00: (1,05) Brazil - Južna Koreja (7,70)

***kvote su podložne promenama


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija Srbijetokio 2020Olimpijske igre 2020Ženska odbojkaška reprezentacija SAD

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara